Η πράξη «Διαδρομές χωρίς αποκλεισμούς – Γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ φύσης και προσβασιμότητας σε τουριστικούς προορισμούς πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς» αποτελεί κοινή προσπάθεια ενίσχυσης του περιορισμού των δυσχερειών προσβασιμότητας των ατόμων με προβλήματα κινητικότητας σε τουριστικούς προορισμούς πολιτιστικoύ και φυσικού ενδιαφέροντος. Η κοινή αυτή προσπάθεια, συνδυάζει τη γνώση των προβλημάτων των ΑμεΑ (Ο.ΠΑ.Κ) καθώς και τη γνώση των προβλημάτων των τοπικών κοινωνιών, υπό το πρίσμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχίας Λεμεσού, Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Λεσβου Α.Ε. – ΕΤΑΛ) σε συνδυασμό με εθνικές προγραμματικές ενέργειες με τη συμμετοχή του Τμήματος Δασών.
Σημειώνεται ότι η ομάδα – στόχος είναι τα άτομα με προβλήματα κινητικότητας (πχ ηλικιωμένοι, έγκυοι, προσωρινά τραυματίες) που δέχονται καθημερινό αποκλεισμό από περιοχές φυσικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Οι προτεινόμενες δράσεις στοχεύουν στη βελτίωση της προσβασιμότητας,σε χώρους που υπάρχουν περιορισμοί (μονοπάτια της φύσης, σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, πάρκα αναψυχής, εκδρομικοί χώροι, μη προσβάσιμα τουριστικά καταλύματα) με στόχο τη βελτίωση της ελκυστικότητας και ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος των 3 νησιών και ως εκ τούτου της οικονομικής ανάπτυξης των πόλεων / κοινωνιών που θα υλοποιηθούν οι παρεμβάσεις, στην κατεύθυνση, αφενός της προσέλκυσης μιας πολυπληθούς ομάδας στόχου, η οποία μέχρι σήμερα δεν προσεγγίζεται ολιστικά αλλά και αφετέρου της ταυτόχρονης βελτίωσης των συνθηκών καθημερινής διαβίωσης των πολιτών τους με αναπηρία στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης καθώς τις νέες εξυπηρετήσεις, εκτός των επισκεπτών, θα απολαμβάνουν και τα ΑμεΑ.
Με το προτεινόμενο έργο «Διαδρομές χωρίς αποκλεισμούς – Γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ φύσης και προσβασιμότητας σε τουριστικούς προορισμούς πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς» καλούνται οι συμμετέχουσες περιοχές να αναπτύξουν ένα πρότυπο οργανωτικό και λειτουργικό πλαίσιο για την ενίσχυση και αναβάθμιση του τουριστικού προιόντος και κυρίως του τουρισμού της υπαίθρου (δασική αναψυχή). Στην κατεύθυνση αυτή, το έργο έχει τους ακόλουθους βασικούς άξονες:
Α. Τη Βελτίωση/ Αναβάθμιση υποδομών προσβασιμότητας σε μονοπάτια της φύσης, δασικούς χώρους, πάρκα αναψυχής, εκδρομικούς χώρους
Β. Την προμήθεια εξοπλισμού σε περιοχές φυσικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος συμβάλλοντας στην προσβασιμότητα των ΑμεΑ.
Γ. Κοινές δράσεις δημοσιότητας και προώθησης των αποτελεσμάτων του. Tέτοιες δράσεις είναι η Διοργάνωση ημερίδων και συναντήσεων φορέων σε θέματα προσβασιμότητας.
Δ. Καταγραφή προσβάσιμων σημείων φυσικού ενδιαφέροντος για τις περιοχές παρέμβασης.
Ειδικότερα, θα εκπονηθεί μελέτη καταγραφής των προαναφερόμενων σημείων και ψηφιοποίησή τους σε τρισδιάσταστη μορφή. Συνεπώς, η επίτευξη της στοχοθεσίας του έργου, αναμένεται να έχει ευρύτερες επιπτώσεις τόσο στην ανταγωνιστικότητα, όσο και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής, παρέχοντας αυξημένο βαθμό πρόσβασης σε χώρους αναψυχής, δίκτυα πληροφόρησης και επικοινωνίας.
Το έργο εστιάζοντας στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος μέσω δημιουργίας προσβάσιμων υποδομών σε τουριστικούς χώρους φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, παρουσιάζει μεγάλη συνάφεια με την Εθνική Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης της Κύπρου και με τα Περιφερειακά Προγράμματα 2021- 2027 του Νοτίου και Βορείου Αιγαίου καταδεικνύοντας τον τουρισμό ως τον τομέα με πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Επίσης, τα εν λόγω Προγραμματικά Έγγραφα υιοθετούν την καταπολέμηση κάθε μορφής διακρίσεων και την προαγωγή της ισότητας ευκαιριών και της μη διάκρισης και της προσβασιμότητας των ΑμεΑ ως οριζόντιο (cross-cutting) θέμα ορίζοντας την ελεύθερη και ασφαλή πρόσβαση των επισκεπτών και ιδιαίτερα των ΑμεΑ και άλλων κατηγοριών εμποδιζόμενων ατόμων σε τουριστικούς προορισμούς, πολιτιστικά μνημεία και χώρους φυσικού κάλλους σε σημαντική παράμετρο.